Aanbevolen, 2020

Editor'S Choice

5 Verborgen Facebook-instellingen die u op dit moment moet veranderen

Nu het schandaal van Cambridge Analytica de afgelopen week door sociale media is geschommeld, is Facebook door veel mensen onder vuur komen te liggen, waarbij veel mensen hun Facebook-accounts uit protest hebben verwijderd. Het verwijderen van je Facebook-account heeft weinig zin, maar als je je zorgen maakt over het feit dat je persoonlijke gegevens door Facebook worden opgeslagen en vervolgens worden misbruikt, zijn hier 5 Facebook-instellingen die je moet wijzigen om zo weinig mogelijk gegevens weg te geven.

Controleer apps en services

Het belangrijkste om te doen, als je probeert ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk gegevens weggeeft, is om de apps en services te controleren die je hebt verbonden met je Facebook-account. Dit kan heel gemakkelijk worden gedaan, maar op de een of andere manier doet niemand het gewoonlijk. We loggen met onze Facebook-account in op apps, services en websites van derden, zonder rekening te houden met de gegevens die ze verzamelen.

  • Ga gewoon naar ' Accountinstellingen ' en vervolgens ' Apps '.

  • Hier wordt een lijst met apps weergegeven die u op uw Facebook-account hebt aangesloten . Bekijk deze en verwijder degene die u niet meer gebruikt.

Wanneer u de apps verwijdert, ziet u een pop-up waarin staat dat de app mogelijk gegevens behoudt die al zijn verzameld. Dat is iets dat je niet kunt oplossen, maar in ieder geval als je de app verwijdert, zal het in de toekomst geen gegevens meer kunnen verzamelen, wat zeker een overwinning is.

Beperk informatie Vrienden delen over u

Een van de raarste, en eerlijk gezegd heel enge dingen die Facebook doet, is dat als je vriend toegang krijgt tot een website of een app met zijn Facebook-account, de website of app mogelijk ook toegang krijgt tot je persoonlijke gegevens. Als dat niet griezelig is, weet ik niet wat het is. Gelukkig is er echter een eenvoudige manier om te zorgen dat dit in de toekomst niet gebeurt.

  • In ' Accountinstellingen ' en ' Apps ' ziet u een sectie die is gemarkeerd als ' Apps die anderen gebruiken '
  • Klik onder dit gedeelte op ' Bewerken '

  • Verwijder het vinkje bij de informatie die u niet wilt dat Facebook deelt met websites en services die uw vrienden gebruiken.

  • Als je klaar bent, klik je op ' Wijzigingen opslaan ' en je bent klaar.

Persoonlijk heb ik alles in deze instelling uitgeschakeld, maar als je het goed vindt om sommige van je informatie met websites en apps te delen, kun je dat laten staan.

Beheer App-machtigingen

Facebook brengt ook zijn eigen set van apps, waaronder de Facebook-app, en de Messenger-app - twee van de meest populaire manieren om toegang te krijgen tot de sociale media-website op mobiel. Als u een (of beide) van deze apps gebruikt, moet u zeker de volgende dingen doen:

Machtigingen beheren voor de Facebook-app:

  • Ga naar App-informatie voor de Facebook-app en tik op ' Machtigingen '.

  • Schakel hier de machtigingen ' Sms ', ' Telefoon ', ' Contacten ' en ' Microfoon ' uit.

Je kunt eigenlijk alle toestemmingen van de Facebook-app intrekken en het zal nog steeds werken, maar er zijn een paar compromissen:

  • Zonder de opslagtoestemming kunt u met de Facebook-app geen media op Facebook uploaden of media van Facebook op uw smartphone opslaan.
  • Zonder de toestemming van Camera en Microfoon, kunt u met de Facebook-app de 'Facebook Camera' niet gebruiken om opnamen te maken en te uploaden op de website voor sociale media. Het zou ook niet toestaan ​​dat de app iets anders doet dat de camera op je telefoon moet gebruiken.

Machtigingen beheren voor Messenger:

  • Als u Facebook Messenger op uw telefoon installeert, moet u ervoor zorgen dat u ' Tekst niet in uw telefoon ' en ' Sms verzenden en ontvangen in Messenger ' niet inschakelt.

  • Voeg ook je telefoonnummer niet toe aan Messenger.

Als je je al hebt aangemeld voor deze functies, kun je Messenger van je telefoon verwijderen en opnieuw installeren om dezelfde opties opnieuw te krijgen.

Het beperken van deze rechten is belangrijk omdat dit precies is hoe Facebook toegang kreeg tot de oproepgeschiedenis van mensen, berichtlogboeken en meer - iets waar mensen zich nu zorgen over maken (zoals het zou moeten zijn). Je bewust zijn van de toestemmingen die je aan een app verleent, is een gemakkelijke manier om veel nachtmerries over privacy te voorkomen.

Als je je afvraagt ​​of Facebook je contacten heeft geüpload naar zijn servers, kun je dat eigenlijk controleren . Ga gewoon naar deze link en je ziet de contacten die je met Facebook hebt gesynchroniseerd.

U kunt op de knop 'Alles verwijderen' klikken om de contacten van de servers van Facebook te verwijderen.

U kunt ook naar 'Accountinstellingen' gaan en vervolgens op 'Een kopie van uw Facebook-gegevens downloaden' om een ​​kopie te krijgen van alles wat Facebook van u weet. Dit is niet voor angsthazen en zal je waarschijnlijk bang maken.

Beperk het soort advertenties dat Facebook kan laten zien

Als je een Facebook-gebruiker bent, moet je gemerkt hebben hoe Facebook op de een of andere manier altijd weet wat voor soort dingen je misschien interessant vindt, en laat je advertenties zien die gerelateerd zijn aan dezelfde dingen. Heb je het gevoel dat Facebook weet wat je aan het browsen bent op andere websites? Wel, dat doet het. Als u liever niet dat Facebook u over het hele internet heeft gevolgd, kunt u een aantal dingen doen om het soort advertenties te beperken dat Zuckerberg in uw feed kan opnemen.

  • Klik in 'Accountinstellingen' op 'Advertenties'.
  • Hier kunt u uw persoonlijke gegevens die u niet wilt dat Facebook met adverteerders deelt, uitschakelen.

  • U kunt ook naar categorieën schakelen en uzelf verwijderen uit categorieën waaraan u niet wilt worden gekoppeld.

Terwijl je hier bent, zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt veranderen om meer controle te krijgen over het soort advertenties dat je te zien krijgt, en om de waardeloze tracking van Facebook te beperken:

  • Stel 'Advertenties met uw sociale acties' in op 'niemand'.
  • Zet 'Advertenties op apps en websites van de Facebook-bedrijven' op 'Nee'.
  • Zet 'Advertenties op basis van uw gebruik van websites en apps' ook op 'Nee'.

Enkele andere dingen die je kunt doen

Anders dan dat, zijn er een paar basis vuistregels om te volgen om ervoor te zorgen dat u niet toestaat dat apps onnodige toegang tot uw gegevens hebben:

  • Ten eerste: log niet in op websites en services van derden die uw Facebook-account gebruiken, tenzij dit absoluut noodzakelijk is.
  • Als u zich aanmeldt met uw Facebook-account, controleert u de gegevens waartoe u toegang wilt. Als iets er niet goed uitziet, log dan niet in op Facebook.

Het is zo ongeveer een gegeven dat wanneer u een gratis dienst gebruikt, deze zeker gegevens over u verzamelt . Zo verdienen bedrijven als Facebook en Google een groot deel van hun inkomsten, en hoewel het niet mogelijk is om volledig te voorkomen dat deze bedrijven gegevens over u verzamelen, kunt u op zijn minst het soort gegevens beperken dat ze kunnen verzamelen en op zijn minst een schijn van gegevensprivacy in je leven.

Dus, heb je een kopie van je Facebook-gegevens gedownload om te zien wat het bedrijf van je weet? Heeft het de bejesus uit je laten schrikken? Zorg ervoor dat je het over gegevensprivacy verspreidt door dit artikel met je vrienden en familie te delen zodat ze controle hebben over de gegevens die ze overdragen aan bedrijven zoals Facebook, die deze gegevens vervolgens in hun voordeel gebruiken.

Top